BegrippenKopen_of_huren

Wat betekent Kopen of Huren?

Is het beter om commerciële ruimte te huren of te kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van een huurkoop? De volgende tips en aanbevelingen zijn van toepassing op ondernemers en andere (groei) bedrijven

Voordelen uit vastgoed huren

  • Flexibiliteit. Is uw gebouw te klein, krijgt u bedrijfsuitbreiding, wilt u een flexibele locatie? Een woning huren is makkelijker dan een woning verkopen, zodat u makkelijker kunt verhuizen naar een groter pand.
  • De maandelijkse kosten zijn laag en de maandelijkse huurkosten zijn meestal lager in absolute waarde dan de rentekosten op het moment van aankoop (plus enkele aflossingskosten voor de hypotheek) en onderhoudskosten.
  • Behoud naast huisvesting financiële middelen die kunnen worden gebruikt voor commerciële activiteiten en andere investeringen, zonder onderhoudskosten voor onroerend goed in rekening te brengen

In sommige gevallen kunt u alleen huren als u geen bedrijfshypotheek kunt afsluiten.

BOG kopen voordelen

  • Met een kooppand bouwt u kapitaal op. Daarnaast behandelen veel ondernemers hun onroerend goed als een pensioen.
  • U kunt zelf de aanpassingen / verbouwing van het gebouw bepalen.
  • Locatie. Bij het huren weet u niet zeker of u de locatie na afloop van de huurovereenkomst kunt behouden. Uitzondering: Horecaondernemers en winkeliers zijn hier beschermd.

Overleg ook met uw accountant of de aanschaf van bedrijfsruimte past bij uw financiële situatie. Een goede accountant geeft meestal ook belastingtips voor uw bedrijf.