BegrippenAdr

Wat betekent ADR?

ADR staat voor Average Daily Rate. Het is een belangrijke prestatiemaatstaf die in de horeca wordt gebruikt om de gemiddelde verkoopsnelheid van hotelkamers gedurende een bepaalde periode te meten.

ADR wordt berekend door de totale kameropbrengst te delen door het totale aantal verkochte kamers gedurende een bepaalde periode, doorgaans één dag. Het resulterende cijfer vertegenwoordigt het gemiddelde tarief per bezette kamer voor die periode.

Als een hotel bijvoorbeeld 100 kamers heeft en $ 10.000 aan kamerinkomsten genereert op een bepaalde dag, en 80 van die kamers zijn bezet, wordt de ADR als volgt berekend:

ADR = $ 10.000 ÷ 80 = $ 125

De ADR geeft belangrijk inzicht in de prijsstrategie en het inkomstenbeheer van een hotel. Het wordt gebruikt in combinatie met andere statistieken, zoals bezettingsgraad en opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR), om de algehele prestaties van een hotel te beoordelen.

Een hogere ADR geeft aan dat een hotel meer inkomsten genereert per bezette kamer, wat kan helpen om de winstgevendheid te vergroten. Een te hoge prijsstelling kan echter ook leiden tot een lagere bezettingsgraad, wat de omzet negatief kan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk voor hotelexploitanten om een ​​balans te vinden tussen ADR en bezettingsgraad om inkomsten en winstgevendheid te optimaliseren.